Samskaberpriserne 2019
CASE
CoC Playful Minds hylder for andet år i træk de projekter, der inddrager og samskaber med børn og unge i Billund Kommune.
For andet år i streg er CoC Playful Minds Samskaberpriser blevet uddelt. De er en hyldest til de initiativtagere i Billund Kommune, der løfter visionen om Børnenes Hovedstad, hvor børn lærer gennem leg og er skabende verdensborgere.
Der har igen i år været et skarpt felt af indstillinger fordelt på de tre kategorier: Årets unge samskaber, Årets pædagogiske samskaber og Årets business-samskaber.
Årets unge samskaber 2019
Prisen er gået til de tre skaterdrenge Max Veise, Basile Knapp og Adrien Albouy. På baggrund af deres fælles interesse for at stå på løbehjul har de gjort det til deres hobby at skabe et skatermiljø for børn, unge og voksne i Billund.
Hvad går jeres projekt ud på?
– Billund har ikke en skaterpark, så det ville vi lave. Vi ved, at det kræver ret mange penge, så vi har stået for blandt andet et skateboard-event, solgt t-shirts og kage for at samle penge ind. Lige nu er det hele stadig meget nyt, men vi vil gerne skabe et sted, hvor andre som os, der interesserer sig for street-sport, kan samles, have det sjovt og lære af hinanden.
Hvordan opstod idéen?
– Vi synes, det er sjovt at stå på løbehjul og har brugt meget tid på at køre rundt sammen. Efter vi havde stået på løbehjul ved LEGO House og rundt omkring på forskellige skaterbaner, blev vi enige om, at det kunne være fedt, hvis vi også havde en skaterpark i Billund. Så vi gik ned til Capital of Children for at spørge, hvad der skulle til, og hvad vi kunne gøre for at skabe en skaterpark.
Hvorfor er det sjovt?
– Vi laver noget, der interesserer os, så vi kan dele vores interesse med andre. Det er vores første projekt, men det har været sjovt at være med til at træffe beslutninger og stable forskellige arrangementer på benene.
Årets pædagogiske samskaber 2019
Prisen er gået til håndboldtræneren Rikke Aarhus Wildenschild, der via sin passion for sport har udviklet et alternativt talentprogram for børn og unge, der vil blive bedre til deres sportsaktiviteter.
Hvad går projektet ud på?
– Projektet involverer i høj grad deltagerne. I stedet for at gå ind med en holdning om, at træneren ved alt, så bliver børnene og de unge involveret i planlægningen af træningen. På den måde skaber træner og spiller noget sammen.
Hvordan opstod idéen?
- Idéen opstod, fordi jeg ville nytænke måden at talentudvikle på. Normalt bliver børn og unge særligt udvalgt til talentprojekter, men med Talent Billund har vi skabt et talentprojekt for børn og unge, der gerne vil træne mere og selv være med til at skabe rammerne for deres egen talentudvikling.
Hvorfor er det fedt at arbejde med samskabelse?
– Jeg mærker en langt større motivation og glæde hos børnene, fordi de har medansvar for deres udvikling. Ved at udvikle talenter på den her måde bliver det i øjenhøjde, og der dannes grobund for at skabe gode relationer tidligt i processen. Det er fedt at se, at spillerne ikke bare er håndboldspillere eller fodboldspillere, men hver især en del af Talent Billund. De påtager sig en form for ambassadørrolle, og det er fedt.
Årets business-samskaber 2019
Prisen er gået til Lucy Read, Rachel Gardiner Faulkner og Amanda John, der i deres virksomhed Culture Shift holder kreative workshops og står for eventet Billund Fun Palace, der blev afviklet med stor succes, for første gang i 2019.
Hvad går jeres projekt ud på?
– Billund Fun Palace er det første i Danmark og er en del af en større international kampagne, der har fokus på, at lokalmiljøer i samarbejde med børn, unge og voksne i nærområdet sammen skaber og definerer områdets unikke kultur. Billund Fun Palace holdes den 5. oktober 2019 og er åben for alle i Billund Kommune, der vil opleve byens mangfoldige kultur.
Hvordan opstod idéen?
– Kultur eksisterer i os alle, og faktisk kommer 20 procent af borgerne i Billund Kommune fra andre kulturer end den danske. I alt er 43 forskellige nationaliteter repræsenteret i kommunen, og derfor satte vi os for at skabe rammerne for et event med fokus på at dele og vise diversiteten, og hvordan den bidrager til livet i Billund og omegn.
Hvorfor er det fedt at arbejde med samskabelse?
– Samskabelse er fedt, fordi det bidrager med indsigt og kan være med til at udvide horisonter. Det er en stor fejring af forskellige idéer og giver mulighed for at tage ved lære. Vi afviklede for eksempel projektet Belong, som havde fokus på at give flygtninge, international og nationale børn i Billund Kommune et tilhørsforhold ved at kreere kunstværker i samarbejde. Projektet blev holdt af syv omgange i fire forskellige byer.