Trivselsdag for børnefamilier
En rejse til pop op-landet Digitalia
Børns trivsel skal blomstre i Børnenes Hovedstad – og den er allerede godt på vej. Den 5. april mødtes børn og voksne til Trivselsdagen 2025. Dagen bød på en fælles opdagelsesrejse i Digitalia – en fantasiverden, hvor deltagerne undersøgte, hvordan digitale spil og vaner kan understøtte trivsel, kreativitet og fællesskab.
I en tid hvor skærmtid fylder mere og mere, blev det tydeligt, at trivsel i en digital hverdag handler om balance. Det er ikke kun børnene, der skal lære at navigere – forældre skal også forstå, engagere sig og være med i legen. Gennem aktiviteterne i Digitalia blev det klart, at digitale og analoge verdener sagtens kan kombineres, og at digitale spil kan rumme både leg, læring og nærvær.
Trivslen slog også bogstaveligt talt rødder på dagen. Børn og unge fra Kulturskolen i Billund havde op til dagen skabt et stort og flot Trivselstræ, hvor hvert blad repræsenterede noget, der har en betydning og som de forbinder med Trivsel. Fremadrettet vil Trivselstræet stå i vores lokaler og minde alle om at samtaler om trivsel skal vokse og plejes – både digitalt og analogt.

Her er de fem opdagelser, vi gjorde os på dagen:
De digitale monstre er ikke så farlige, som vi tror.
Digitale spil kan være en del af en sund hverdag og faktisk være en sjov og lærende aktivitet, der understøtter trivslen. Når vi spiller - både i den virkelige og i den digitale verden – har vi mulighed for at udvikle os, være sammen, skabe relationer og fordybe os.
Sig farvel til fordommene, før du snakker med dit barn om spil og skærmbrug.
Undrer du dig over, at dit barn elsker at bygge løs på Ipad’en, når dine egne barndomsminder foregik i trætoppene eller på en legeplads? Prøv at lade være med at vurdere det ene ud fra det andet, når I taler om spil og leg. Med åbenhed og nysgerrighed kommer du tættere på en god dialog. Dit barn vil også blive klædt bedre på til at bevæge sig ind i spiljunglen, hvis I har snakket sammen på forhånd.
Slå dig løs og leg med.
Hvornår legede du sidst med – og havde det sjovt imens? I både analoge og digitale spil bliver vores belønningssystem aktiveret, hvis vi kan lide spillet. Med de utallige spilmuligheder tilgængelige, er der stor sandsynlighed for, at der også findes ét, I begge kan have det sjovt i. Og hvis ikke, opfinder I da bare jeres eget!
Balance er vigtig - også når vi spiller.
I hæsblæsende spil kører vores nervesystem på højtryk, og effekten kan mærkes fysisk i kroppen, når vi engagerer os. Afveksling er godt. Søg fordybelse og fokus efter en nærkamp, og husk på at få lidt udfordring, når du har slået hjernen fra (tilpas længe!).
Kreativitet rækker ind og ud over digitale flader.
Er I begge mere kreative, end I giver udtryk for? Når vi skaber fantasifulde væsner og magiske verdener dyrker vi i lige så høj grad vores kreativitet som ved at tegne, bygge eller male. Kreativitet har ingen hjemmebane. Hvis I går på opdagelse sammen i spillenes verden, kan I udforske nyt territorium og, hvis I er heldige, støde på ukendte, kreative kompetencer hos hinanden.










Hvad kunne man opleve i Digitalias 5 byer?
I Vejviservig inviterede børnene os indenfor i deres digitale verden. Her fik man mulighed for at opleve spil, platforme og online lege gennem sit barns øjne. Samtidig kunne man dele sine tanker, stille spørgsmål og være nysgerrig.
I Eventyrhavn fik fantasien frit spil! Her skabte man sit eget eventyrlige væsen ved hjælp af kreative materialer – og bragte det til live digitalt. Kun fantasien satte grænser, da man sammen byggede, skabte og udforskede den eventyrlige verden, hvor det fysiske og digitale smeltede sammen.
I Glædesdal kunne man prøve kræfter med sjove og aktive lege, der fik kroppen i bevægelse. Her kunne man opleve hvordan forskellige typer spil påvirker en – både fysisk og mentalt. Hvad skete der, hvis man hoppede, løb eller balancerede? Og hvad skete der, når man sætter sig ned og spillede et roligt spil?
I Legeholm blev man inviteret til at skabe et legende univers, hvor den fysiske og digitale verden smeltede sammen. Her fik man mulighed for at bygge og udforske en verden, hvor legen skiftede mellem det analoge og det digitale. Sammen eksperimenterede man med at blande klassiske lege med nye digitale elementer, så fantasien fik frit løb.
I Klanstad blev man en del af Digitalias helt egen udgave af Roblox-spillet Dress2Impress. Her skulle man vælge en udklædning og være med i legen! Hver gruppe valgte et tema, klædte sig ud og forsøgte at gætte, hvilket tema andre har valgt. Sammen eksperimenterede man med identitet, kreativitet og rolleleg.